Хол с площ 20 кв.м. се счита за достатъчно стандартен и оформлението му не изисква някакво особено сложно планиране. Най-важното при постигането на един функционален интериор е да разпределите правилно помещението на зони, особено в случаите, когато част от него ще се използва за спалня, работен кабинет, трапезария или друго.

Как да правилно да разпределим зоните в хол с площ от 20 кв.м.?

Обособяване на зони чрез архитектурни детайли

Съществуват много начини на зониране на пространството.

Един от тях, например, е да използвате леки преградни стени с рафтове – това е особено функционално решение, тъй като едновременно се осигурява площ за съхранение и визуално ограничение на помещението. Така много лесно бихте могли да скриете работен ъгъл и да си създадете комфортна уединена зона в рамките на хола.

Друго популярно решение включва създаването на нищи, в които може да се позиционира диван, обграден от вградени рафтове.

Също така, ако височината на тавана позволява, отличен вариант би било използването на няколко нива. Например, бихте могли да обособите зона /за отдих или трапезария/, издигната на малък подиум.

За обособяване на кухненски кът в рамките на хола, може да се използва арка, преминаваща директно под тавана и разделяща двете зони.

Зониране на хол чрез игра на цветове и текстури

За да разделите визуално пространството, можете успешно да заложите на цвят и текстура в украсата на стените, пода и тавана. Стената зад дивана ще изглежда страхотно, ако я украсите с подходящ фототапет или просто я боядисате в различен цвят, естествено, в съответствие с цветова схема на помещението. Правилно подбрани декоративни елементи ще ви помогнат да завършите композицията на декора.

Цветовата схема на интериора е много важна за всяка стая, още повече, че при площ от 20 квадратни метра, бихте могли напълно да дадете воля на своето въображение.

Единствено феновете на тъмни и наситени цветове не трябва да забравят, че освен да добавят  дълбочина на интериора, тези цветове могат да влияят потискащо на настроението, затова трябва да бъдат използвани с мярка. Например, тъмен под изглежда много впечатляващо, но само ако е в комбинация с леки преградни стени.

И нещо, което винаги работи – за да разнообразите и направите декора по-жив, заложете на ярки аксесоари и декорации.

Зони, обособени чрез източници на светлина

Най-простият и ефективен начин да се подчертае определена зона, е монтирането на различни източници на светлина. Това могат да бъдат плафониери, стенни аплици, красиви настолни или подови лампи, които също са изключително важен елемент от декора.

Изборът на мебели

Изборът на мебели за хола, зависи от броя и вида на функционалните области, които ще обособите в него. Ако дневната ще изпълнява и функцията на спалня, заложете на диван с удобен матрак.

Ако всекидневната ще бъде съчетана с кухня, елегантно решение е позиционирането на бар с високи столове, който да служи като разделител на двете части на стаята.

За повече вдъхновение, предлагаме на вашето внимание кадри от модерно жилище, по проект на SAOTA:

Недвижими имоти Явист Бургас-Избор на мебели за хола Недвижими имоти Явист Бургас-Обзавеждане на хол Недвижими имоти Явист Бургас-Всекидневна зониране Недвижими имоти Явист Бургас-Зониране на пространството в хола Недвижими имоти Явист Бургас-Зониране на хол Недвижими имоти Явист Бургас-Идеи за обзавеждане на хол Недвижими имоти Явист Бургас-Избор на мебели за всекидневнаФотограф: Adam Letch

Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.