Монолитното строителство е едно от най-предпочитаните днес и желаещи да закупят апартамент в монолитна сграда не липсват. Тези сгради имат редица предимства, но също така си имат и определени недостатъци. Сега ще се опитаме да ги разгледаме по-подробно както положителните, така и отрицателните им страни.

Предимствата на монолитните жилищни имоти

Монолитните домове могат да бъдат построени в сравнително кратък период от време, при това във всякакви форми и височини. Тяхната основа са конструкции, направени от железобетон. Благодарение на структурата си, монолитното строителство се отличава с изключително високо ниво по отношение на топлоизолация и звукоизолация.

В същото време, монолитните сгради са известни със своята издръжливост, като срокът им на експлоатация е много по-дълъг, в сравнение с панелните, например.  Животът на монолитните домове е  150 години, докато на панелните жилища е едва 50 години.

Монолитните жилищни имоти са различни и с друго – при тях не съществуват правила за размера на строителните модули и в резултат на това, апартаментите тук могат да бъдат създадени така, че да отговорят на нуждите и вкуса дори на най-капризните собственици, защото на практика не съществуват ограничения относно размера на помещенията, височината на таваните, структурата на подовете и така нататък. Това е така, защото монолитните сгради се изграждат по специален проект. Например, много от домовете са проектирани по най-съвременен модел, който предполага пълното отсъствие на вътрешни стени.

Благодарение на специалната конструкция, която позволява да се регулира ширината на постройката, монолитните сгради не протичат, както и целостта на стените не може да бъде нарушена.

Още едно удобство и предимство на строителството на монолитни домове е, че всички елементи по изграждането им се конструират на място, директно на строителната площадка. Следователно, не е необходимо извозването и монтирането на каквито и да било обемни и тежки елементи.

Стабилността в извънредни ситуации, като експлозии, пожари, земетресения и други, също е отличителна характеристика и огромен плюс, в полза на монолитните структури.

Имат ли недостатъци монолитните имоти?

Разбира се, колкото и да е хубаво едно нещо, няма как да не съществуват и определени недостатъци. Що се отнася до жилищата в монолитните сгради, главният им недостатък може би е единствено в това, че струват скъпо.

И все пак, според експертните прогнози, бъдещето принадлежи именно на монолитните домове. Това е напълно разбираемо, тъй като те просто изпъкват пред останалите с невероятно красивите гледки, които се разкриват от прозорците им, с неоспоримите удобства по отношение на модерните комуникации, практичното разпределение на пространството в тях, както и множеството им други предимства.

nedvijimi-imoti-qvist-pokupka-na-monolitno-jili6te pokupka-na-jili6te-monolitno-jili6te apartament-v-monolitna-sgrada-nedvijimi-imoti-burgas monolitni-jili6tni-imoti

apartament-v-monolitna-sgrada monolitni-jili6tni-imoti-nedvijimi-imoti-burgas nedvijimi-imoti-burgas-monolitno-jili6te-pokupka

В статията са използвани снимки от проект на Nava Yavetz Architects.

Фотограф: Shai Epstein

Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.