Много хора, тръгвайки на оглед за покупка на апартамент, не успяват да преценят достатъчно добре недостатъците на жилището. Така те си правят куп погрешни изводи, което на по-късен етап може да им струва доста нерви и пари. Неправилно взетото решение е способно да навлече сериозни неприятности за доста години напред, затова, тук ще ви помогнем с няколко съвета как да прецените възможно най-реално състоянието на апартамента, който възнамерявате да купите.

Как да извършим правилно оглед на апартамент?

Най-напред обърнете внимание на сградата, в която се намира апартаментът. Стара ли е, какво е състоянието й? Виждате ли пукнатини? Не е препоръчително да се купува апартамент в стара сграда, дори и ако цената е много ниска, защото не става въпрос единствено за външния вид, но и за безопасността на хората, които ще живеят там.

Огледайте първо мазето

Преди да влезете в апартамента, първо проверете мазето. Вижте дали има следи от периодични наводнявания – веднага ще усетите характерен мирис, комбиниран със странен цвят на мазилката.

Други не по-малко важни неща са: състоянието на асансьора, наличие на работещи домофони, чистотата във входа и така нататък.

Оглед на апартамента

При огледа на апартамента, насочете първо вниманието си към стените. Ако апартаментът се намира на първия етаж, твърде е възможно влагата от мазето да е повлияла на стените, нарушавайки целостта и външният им вид. Подобни са рисковете и при апартамент на последния етаж – огледайте горната част на стените, ако покривът тече, ще забележите характерни следи по тях. В случай, че повърхността на стените е чиста, тогава всичко е наред. Все пак не пречи да огледате и таванското помещение, защото понякога собствениците успяват да прикрият част от недостатъците на жилището с маскировъчен козметичен ремонт.

Наред ли е всичко с водопровода?

Важно е да се обърне специално внимание на това. Проверете щателно мивките в банята и кухнята, за да се уверите, че няма развалени или повредени тръби. Топлата вода трябва да тече гладко и под добро налягане.

Прозорците и вратите

От какви материали са направени. Ако прозорците са с дървена дограма, проверете доколко са нови и надеждни. За пластмасовата дограма е достатъчно просто да огледате за пукнатини и счупвания.

Вратите следва да бъдат здрави, добре изолирани и да се затварят плътно.

Нуждата от ремонт

Всички довършителни материали трябва да имат приличен външен вид.

Разбира се, със смяната на собствениците, интериорът също ще претърпи промяна според личните предпочитания, но все пак влизайки в апартамента, който възнамерявате да купите, необходимо е още веднага да почувствате достатъчно добро ниво на комфорт. Не усетите ли приятна атмосфера и не почувствате ли, че това е именно вашият апартамент, просто преминете към следващия оглед.

agencii-za-nedvijimi-imoti-iavist-syveti-pri-ogled-na-apartament agencii-za-nedvijimi-imoti-qvist-pokupka-na-apartament iavist-agenciq-nedvijimi-imoti-burgas-pokupka-na-apartament iavist-agenciq-nedvijimi-imoti-v-burgas-ogled-na-apartemnt-syveti

В статията са използвани снимки от проект на  Philip M Dingemanse.

Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.