Какво е важно да знаете при избора на ново жилище?


В тази статия ще получите информация за подхода при избиране на жилище и какво е нужно да направите, за да спестите време и да направите една добре обмислена покупка.

Кои са най-важните критерии при избор на жилище?

Преди да пристъпите към покупна на недвижим имот, добре е да сте помислили върху следните основните критерии:

  • Бюджет  Това е отправната Ви точка при търсенето на имот. Трябва много добре да прецените какво може да си позволите. Ако нямате пари в брой и ще финансирате покупката си с ипотечен кредит, то задължително трябва да направите разчет на месечните си разходи. Обмислете и непредвидените обстоятелства (временна нетрудоспособност, оставане без работа), които биха Ви възпрепятствали да плащате банковия кредит, и, ако е възможно, съставете „План Б“;
  • Местоположение, изложение  Обмислете ги добре, това са двата критерия, които не подлежат на промяна за в бъдеще. Ако покупката е с инвестиционна цел, знайте че локацията е основен фактор, определящ цената.
  • Етаж, площ  Важно е да сте наясно как ще използвате жилището си в дългосрочен период. Ако семейството Ви ще се увеличава, ще имате нужда от повече стаи. Ако имотът се купува за възрастни хора, то в този случай по-удачно би било да бъде на някой от по-ниските етажи;
  • Вид строителство  Има съществени разлики между старо и ново строителство: начин на изчисляване на квадратура, енергийна ефективност (респ. сметки за ток) и разбира се процента финансиране, който банката би отпуснала, ако се налага да ползвате услуги й.

Ако все още не сте наясно с желанията си, имате колебания или се нуждаете от професионален съвет, обърнете се към брокер на недвижими имоти. Консултациите са част от задълженията им. Обсъдете намеренията си с него/нея, за да изградите по-точно и ясно визия на предпочитанията си. Това със сигурност ще Ви спести време и нерви в излишни телефонни разговори и огледи. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ако има въпроси, на които не сте намерили отговор, моля изпратете ги чрез регистрационната форма по-долу и ние ще ви отговорим в най-кратки срокове.