Тази постройка, която наподобява голяма стъклена къща за птици, всъщност е една невероятна идея за архитектура. Става дума за горски хотел, построен върху … дърво. Автори на това модерно архитектурно творение са Tham и Videgård Arkitekter. Хотелът за двама се нарича Tree Hotel и се намира в далечния север на Швеция, по-точно в малкото селце Harads, съвсем близо до полярния кръг.

Харесва ли ви идеята да намерите подслон в дърветата? Дори и най-големите скептици не биха останали безразлични пред тази романтична гледка. Мини хотелът всъщност представлява една кутия с размери 4x4x4 м, облечена в огледално стъкло. Ефектът обаче е страхотен както отвън, така и отвътре.

Екстериорът отразява околността и небето, създавайки замаскирано убежище. Авторите на проекта са си поставили за цел да подчертаят внимателното отношение на човека към природата и едновременно с това да покажат широкото приложение на съвремените високотехнологични материали при подобни тежки климатични условия. Gore-Tex, кевлар, композитни материали, олекотени тенти – това са само част от иновативните продукти, използвани за построяването на Tree Hotel.

Конструкцията използва лека алуминиева структура, здраво фиксирана около ствола на едно от високите дървета. Интериорът е не по-малко модерен и атрактивен, при това абсолютно екологичен, като основният използван материал е шперплат.

 Tree Hotel е предвиден само за двама души, но щастливата да го посети двойка ще се радва на широко и удобно легло, баня, хол, още една допълнителна малка стая, както и тераса на покрива, разкриваща чудесна 360-градсова гледка. Достъпът до постройката се осъществява благодарение на въжен мост.

Разбира се, атмосферата тук не може да бъде сравнена с нищо друго. Това е уникален хотел в гората, далеч от суетата на ежедневието, едно място, където човек може да се почувства окрилен както в преносен, така и в буквален смисъл. Обърнете внимание на прозорците. Нямате ли усещането, че съзерцавате картини от прочути майстори?

И накрая, една информация, специално за природозащитниците сред вас, които вероятно се питат дали птиците не биха пострадали, ако се блъснат в отразяващото стъкло на външните стени. Отговорът е не, защото архитектите са помислили и за това – в стъклените панели е ламиниран специален ултравиолетов цвят, който е видим единствено за пернатите.

Tradhotellet Harads 2010/09 Tradhotellet Harads 2010/09 Tradhotellet Harads 2010/09 Tradhotellet Harads 2010/09

Tree-Hotel-уникален-хотел-в-гората

Tradhotellet Harads 2010/09

Tradhotellet Harads 2010/09

Tradhotellet Harads 2010/09 Tradhotellet Harads 2010/09 Tradhotellet Harads 2010/09

Tree-Hotel-от-Tham-Videgård-Arkitekter-Фасада-терраса-вертикален-разрез Tree-Hotel-от-Tham-Videgård-Arkitekter-фасада-вертикален-разрез Tree-Hotel-от-Tham-Videgård-Arkitekter-разрези Tree-Hotel-от-Tham-Videgård-Arkitekter-планове Tree-Hotel-от-Tham-Videgård-Arkitekter-план-на-мястото Tree-Hotel-от-Tham-Videgård-Arkitekter-Аксонометрия Tree-Hotel-от-Tham-Videgård-Arkitekter-детайли Tree-Hotel-от-Tham-Videgård-Arkitekter-модули Tree-Hotel-от-Tham-Videgård-Arkitekter-модули-1-и-2-скица

Tree-Hotel-от-Tham-Videgård-Arkitekter-3D-Скица

Архитекти: Tham & Videgård Arkitekter
Местоположение: Harads, Швеция

Главни архитекти: Martin Videgård and Bolle Tham
Сътрудници: Andreas Helgesson, Julia Gudiel Urbano, Mia Nygren

Клиент: Tree Hotel / Brittas Pensionat, Britta Lindvall и Kent Lindvall
Проект: 2008-2010 година

Снимки: Åke E:son Lindman

 

Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.